lliga per la laïcitat

RECOMANEM: NOTÍCIES RELACIONADES

<< Tornar al llistat de Notícies relacionades

El Periódico, 11/07/2007

Joan Carles Marset
VICEPRESIDENT D'ATEUS DE CATALUNYA

UN MIRACLE DE CAMPIONAT
La fórmula 1 és la nova excusa per aconseguir que Joan Pau II sigui sant a tota velocitat

El Vaticà pretén utilitzar l'aparatós accident del pilot polonès Robert Kubica com a prova que el va salvar la intercessió de Joan Pau II. La iniciativa vaticana ignora tots els avenços tecnològics que donen seguretat a la fórmula 1. Segons l'autor d'aquest article, la racionalitat perd espai davant de l'estratègia d'utilitzar l'automòbil com a nova causa del mal.

Fa alguns dies l'agència polonesa de notícies PAP, citant fonts del Vaticà, va informar que la Santa Seu té la intenció de cridar a testificar el pilot polonès de fórmula 1 Robert Kubica en el marc del procés de beatificació de Joan Pau II. El pilot automobilístic és un fervent seguidor del difunt Papa, i en les competicions corre sempre amb el seu nom escrit al casc. El Vaticà estaria investigant l'aparatós accident que el pilot va patir el dia 10 de juny al circuit Gilles Villeneuve, durant el Gran Premi del Canadà, per establir si va acabar salvant la seva vida de miracle. Si per miracle s'entén pel que sol significar en sentit figurat: que el pilot es va salvar per molt poc o de forma sorprenent, hi hauria poca cosa a objectar, però succeeix que per la Santa Seu el terme ha de ser interpretat de forma literal: Kubica es va salvar per mitjà d'un miracle, per la intercessió de Karol Wojtyla ni més ni menys que davant de Déu en persona.

EL PRESUMPTE miracle, en cas de confirmar-se, obriria definitivament les portes a la beatificació de Joan Pau II, ja que segons el procediment eclesiàstic obrar un miracle és la via més àgil per assolir la santedat, ja que vindria a demostrar que el difunt no només es troba al cel, sinó que fins i tot allà hi té alguna influència. Si del que es tracta és d'atribuir al difunt Papa aquesta proesa per beatificar-lo com més aviat millor, tant serveix aquest miracle com qualsevol altre i, posats a fer-ho de pressa, gairebé millor així, per un assumpte relacionat amb la velocitat. Encara que a alguns de nosaltres, un xic escèptics, ens resulta difícil comprendre per què, una vegada posats en el tema, el candidat a beat no es va avançar als esdeveniments i ja de passada va evitar també l'accident i d'aquesta manera estalviar-nos l'ensurt.
La sensació, per a un profà, és que per aquest camí podríem arribar a declarar com a miracle gairebé qualsevol cosa, com que la salvació del devot Kubica es deu a la mediació de la companyia financera Credit Suisse, al fabricant de processadors Intel, o a la petrolera malaia Petronas, propietària de les torres de Kuala Lumpur, patrocinadores de l'escuderia, ja que els emblemes d'aquesta empresa figuraven al costat del nom de Joan Pau II en el casc en qüestió. Encara amb més raó, perquè en definitiva aquestes companyies són les que es fan càrrec de les despeses de seguretat del pilot i del seu vehicle i, en conseqüència, alguna responsabilitat deuen tenir en la seva actual bona salut.
No hi haurà forma humana d'esbrinar, sense marge d'error, si Kubica deu la vida a les exigents mesures de seguretat de la competició i als avanços de la tècnica, als duríssims compostos indeformables de l'habitacle del seu bòlid, al resistent xassís de fins a catorze capes de fibra de carboni i alumini d'última generació, a l'arnès de seguretat amb sis punts d'ancoratge, al suport especial hans que protegeix integralment el coll i el cap del pilot, si la deu al pur atzar, a una combinació de tots aquests factors o per contra a la prodigiosa intervenció d'un Papa mort per aconseguir que Déu suspengués per un instant les lleis de la naturalesa. Cadascú que en tregui les seves pròpies conclusions.
La qüestió de fons és que potser hauríem de mirar de ser una mica més exigents amb les nostres conviccions. El document Orientacions per a la pastoral de la carretera, presentat pel cardenal Renato Martino, president del Consell Pontifici per als Emigrants i els Itinerants, ja que ve al cas, inclou un decàleg amb consells als conductors per evitar accidents de trànsit. No dubto de la seva bona intenció, però aquests consells van acompanyats de recomanacions d'eficàcia força més qüestionable, com senyar-se abans d'emprendre el viatge, per entregar-se a la protecció de la santíssima Trinitat, o de resar el rosari durant el trajecte.

ÉS NECESSARI promoure una reflexió adequada entre els conductors, millorar les infraestructures, establir mesures coercitives eficaces i fer més accessibles els últims avenços tècnics en matèria de seguretat, que a poc a poc ja van incorporant els fabricants de vehicles gràcies, en part, a l'experimentació que realitzen en competicions com la F-1. Tot això permetrà evitar en el futur alguns accidents i molts disgustos, però també és important informar correctament i no alimentar elucubracions sense fonament. No fos cas que més d'un arribi a pensar que és més rendible encomanar-se al cel que aixecar el peu de l'accelerador, o més efectiu posar-li un ciri a un sant, o a un beat, que evitar l'alcohol o les drogues a l'hora d'agafar el volant, i al final n'hàgim d'acabar lamentant les conseqüències.

 

Lliga per la Laïcitat
c. Avinyó, 44 - 08002 Barcelona