lliga per la laïcitat

ACTUACIONS: ACTIVITATS

<< Tornar a Activitats

Nota de premsa – Compareixença de la Lliga per la Laïcitat a la Comissió d’Afers Institucionals del Parlament de Catalunya        

El portaveu de la Lliga per la Laïcitat, Jordi Serrano, ha comparegut avui 8, d’octubre de 2008, a la Comissió d’Afers Institucionals del Parlament de Catalunya per valorar el projecte de llei de centres de culte o de reunió amb fins religiosos.

Ha iniciat la seva intervenció afirmant que la Lliga per la Laïcitat ha col·laborat amb la Direcció General d’Afers Religiosos, amb dos documents, un elaborat pel doctor Santiago Castellà de la URV i el segon per l’organització Ateus de Catalunya – entitat promotora de la Lliga per la Laïcitat -.  

 “Estem regulant una llei que en un país normalitzat existiria des de fa 100 anys” ha afirmat i ha donat cinc raons per fer la llei; en destacarem dues. La primera perquè cal clarificar una qüestió que, per les seves dimensions, és relativament nova. La segona perquè cal dotar els ajuntaments catalans d’un marc que possibiliti fer efectiva la llibertat religiosa en el seu exercici.

Serrano s’ha referit a la llarga lluita per la llibertat de consciència a Catalunya i en concret a  l’intent d’obrir a Barcelona una capella protestant a inicis del segle XX, on la jerarquia catòlica s’hi va oposar així com amplis sectors de la Lliga Regionalista.

Durant la sessió, Serrano ha assenyalat que la Lliga per la Laïcitat considera la llei com un element més en la “lluita per la llibertat de consciència” on els diferents espais de culte religiós haurien de gaudir, en condicions d’igualtat, dels mateixos elements de centralitat que els de l’Església catòlica.

Serrano ha recordat als diputats i diputades que els reptes que Catalunya té avui s’han de tractar des de la raó i el marc democràtic, i que actes com les misses amb representació institucional com la de Sant Jordi i la de la Mercè entre altres, l’estreta vinculació del Tribunal Suprem amb la Conferència Episcopal Espanyola, o l’ofrena floral de la directora de TVC a la Mare de Déu de Montserrat en commemoració del 25è aniversari de la cadena, fan perillar la recerca d’un espai d’entesa entre les diferents creences religioses o filosòfiques i la necessària neutralitat que han de demostrar les institucions civils davant del fet espiritual.

La intervenció ha conclòs amb una obligada referència al concordat –i als acords concordataris- entre l’Estat del Vaticà i l’Estat espanyol. S’ha dirigit als grups parlamentaris explicant que continua essent un dels principals elements que impedeixen que s’avanci en matèria de laïcitat a Catalunya. Per exemple amb el fet que les parròquies catòliques no paguen l’impost de bens immobles i els espais de culte de les altres opcions religioses si. Serrano també ha llençat la proposta de constituir una “Comissió d’estudi de la laïcitat” al Parlament de Catalunya, proposta que es recull en el document de les 64 propostes de la Lliga per la Laïcitat.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

.

 

 
Lliga per la Laïcitat
c. Avinyó, 44 - 08002 Barcelona