lliga per la laïcitat

RECOMANEM: NOTÍCIES RELACIONADES

<< Tornar al llistat de Notícies relacionades

Diari ADN, 21/09/2007
Lluís Tusell, Barcelona

MERCÈ LAICA?

Debat sobre la festa popular que arrenca avui amb més de 600 activitats
Pot ser laica una festa dedicada a la Mare de Déu de la Mercè?

El debat ha entrat de ple a l'Ajuntament de Barcelona amb motiu de la festa per la patrona de la ciutat. El grup de Iniciativa per Catalunya Verds (ICV) no assistirà a la missa tradicional. Per tant, la tercera tinent d'alcalde, Imma Mayol, no anirà amb la comitiva de l'Ajuntament.

La posició dels ecosocialistes és compartida per un colectiu ciutadà que agrupa més de 60 entitats -principalment del món educatiu i sindical- i que des de l'any 2003 s'integra en la Lliga per la Laïcitat. El seu portaveu, Jordi Serrano, considera que en la societat catalana hi ha d'haver "una convivència laica en totes les esferes". La Lliga va enviar una carta a totes les formacions polítiques demanant que els regidors no assistissin a la missa en representació dels ciutadans, i que en tot cas, ho fessin a nivell particular. "Els regidors d'esquerres només van a la missa des del franquisme. Ells representen a tots els ciutadans, no només als catòlics", afirma Serrano.

Tot el contrari opinen els grups del PSC, CiU, PP i ERC. Les quatre formacions assistiran a la missa. L'alcalde Hereu "respecta" la decisió dels seus socis de govern. Els nacionalistes hi van "com cada any" perquè "és tradició i representació de la ciutat" i consideren "coherent per primer any" la decisió d'Imma Mayol, que en l'anterior legislatura sí hi va assistir. El líder dels populars, Alberto Fernández Díaz, considera que els regidors tenen l'opció "personal" d'anar-hi o no, però que l'Ajuntament "com a institució hi ha de seguir anant". Els republicans hi seran presents perquè "a les festes de la ciutat s'hi ha d'anar, sense entrar en aspectes personals, sinó institucionals". Tanmateix, només hi assistiran dos dels seus quatre regidors: Jordi Portabella i la portaveu, Ester Capella. La missa se celebrarà el dilluns 24 de setembre a les 10.30 hores.

Origen centenari

El mateix dia, però del 1218, segons la llegenda, la Verge Maria es va aparèixer simultàniament al rei Jaume I, a Sant Pere Nolasc i a Sant Ramon de Penyafort. La Verge els va demanar a tots tres que formessin la ordre de la Mercederia per rescatar els cristians empresonats. El 1687, la ciutat es va posar en mans de la Verge Maria de la Mercè per superar una plaga de llagostes. Un cop acabada, el Consell va nomenar-la patrona de la ciutat.

La Lliga per la Laïcitat demana prescindir d'aquest origen religiós de la festa: "En l'espai públic hi ha d'haver una neutralitat i s'ha de separar Estat i religió", argumenten. "Si no, no podem criticar països com l'Aràbia Saudí".

Lliga per la Laïcitat
c. Avinyó, 44 - 08002 Barcelona